De houding en plek van jouw lichaam
Zoek een fysieke plek waar je je goed voelt en waarheen je kunt terugkeren. Dat kan liggend je bed zijn, of een kleine plek in een kamer. Zorg dat je net even anders zit dan je gewend bent. Geef het een vorm van een klein ritueel. Dat kunnen heel kleine dingen zijn.
Als je zit kan het fijn zijn iets hoger dan gebruikelijk te zitten zodat jouw heupen zich net boven knie hoogte bevinden. Dan trekt namelijk vanzelf je rug recht. Dan zit je iets gekanteld naar voren, en dan zet je je rug weer recht. Die houding is makkelijk langer vol te houden als je ook je knieën wat uit elkaar plaatst. Zorg dat je rug vrij recht is, ook als je graag een rugleuning gebruikt.
Als je ligt zorg je ook zoveel mogelijk voor een rechte houding.
Als je in kleermakerszit zit, zijn je voeten gekruist. Maar verder zorg je in een meditatie houding dat de rechterkant van je lichaam rechts blijft, en de linkerkant links. Wanneer je in kleermakerszit zit, kun je je knieën ondersteunen met kleine kussentjes zodat de druk erop niet te groot wordt.
Of je je ogen open houdt of dicht mag je zelf weten. Voor innerlijke waarneming kan sluiten net goed zijn omdat je dan de prikkels van buitenaf vermindert.
Zorg voor een rustige omgeving waar zo weinig mogelijk geluid je stoort. Als dat niet kan, laat je de geluiden voor wat ze zijn en accepteert ze.
De natuur is natuurlijk ook altijd goed. In de natuur is het prima tegen een boomstam aan te leunen als je wilt. Dan doe je waar je je prettig en makkelijk bij voelt.
Langzaam lopen is ook een goede meditatie houding, zeker als je voor een overwegende meditatie kiest. Dat is een meditatie waarin je rustig en in een open houding een thema met jezelf overweegt. Blijf als je in de natuur loopt, de natuur om je heen zien en je daarop afstemmen. Blijf als je binnen loopt je lichaam en je loopbeweging goed voelen.
Maak jouw eigen website met JouwWeb